Het vernieuwen van potgrond

Overgebleven potgrond kan er na een jaar of twee een beetje versleten uitzien, maar experts zijn het erover eens dat het nog steeds leven gevend potentieel heeft, vooral als je de tijd neemt om het goed te conditioneren. Als je eenmaal de basis van een gezonde bodem hebt geleerd, kun je de grond van vorig jaar weer opladen en daarmee veel geld besparen.

Wat gebeurt er in de loop van de tijd met potgrond?

Potgrond is technisch gezien helemaal geen aarde. Het is een steriele mix van vulstoffen en organisch materiaal. Sommige fabrikanten kunnen wat startmest toevoegen. De meeste potgrondmengsels in zakken bevatten veel goedkope pijnboomschors. Je merkt misschien dat het grondniveau in de potten in de loop van het seizoen is gedaald door het afbreken van de pijnboomschors. Als je hebt gemerkt dat het water dwars door de oude aarde in de potten stroomde, is de aarde waterafstotend geworden. Het heeft het vermogen verloren om het water op te nemen en vast te houden dat de planten nodig hebben voor een goede, gezonde groei.

Oude grond kan na verloop van tijd verdichten

Het kan onkruidzaden en insecten van zijn vroegere bewoners herbergen als het overgebleven is van vorige bewoners. De zouten kunnen zich in de grond en op de potten hebben opgehoopt en een witte ring vormen. De voedingsstoffen zijn waarschijnlijk weggespoeld door herhaalde gietbeurten.

Het doel: rijke grond die naar aarde ruikt

Het doel is om een ​​grond te creëren die:

– Vrij van onkruid en ziekte.

– Belucht zodat de planten zuurstof uit de grond kunnen halen.

– Licht genoeg om water (en lucht) gemakkelijk door de grond te laten stromen, maar toch stevig genoeg om de plant te ondersteunen.

– Het water kunnen vasthouden zonder te snel door te stromen.

– In staat zijn om de voedingsstoffen die je toevoegt vast te houden.

Geef een reactie